Sonya Dias wilt haar eigen talkshow: “Ik besloot dat ik mijn 3 ton terug ging halen”

Bij ETHNICS.nl worden we vanwege onze #liveloud filosofie ontzettend blij van vrouwen die dit ongemerkt al toepassen in hun eigen leven. Sterke gekleurde vrouwen die onvermoeibaar hun dromen najagen, nergens voor stoppen en daarmee anderen inspireren hetzelfde te doen. Wij vonden het verhaal van de 40 jarige Sonya Dias daarom ook ontzettend bijzonder. Deze powervrouw met Kaapverdiaanse roots is niet alleen een succesvolle onderneemster maar zij mocht onlangs pitchen bij het programma RTL 7 Supervrouwen. Haar droom? Een eigen talkshow, en ze is al goed op weg! Hieronder lees je haar inspirerende verhaal.

“Waar zal ik mijn verhaal beginnen? Ik begin gewoon vanaf het begin. Mijn naam is Sonya Dias en ik ben op 10 mei 1975 geboren in Rotterdam. Ik ben een dochter van Kaapverdiaanse immigranten. Als jong meisje werd ik liefdevol opgevoed door mijn ouders en groeide ik op binnen een hechte Kaapverdiaanse gemeenschap. Toen ik 10 jaar was scheidden mijn ouders. Een moedige beslissing van mijn moeder. Van deze scheiding heb ik financieel gezien weinig gemerkt. Ik kwam niks tekort; omdat mijn moeder altijd fulltime heeft gewerkt (en dat nog steeds doet) was zij in staat om ons te onderhouden. Mijn moeder is mijn inspiratie en mijn voorbeeld van hoe een vrouw zich te allen tijde staande houdt, alle uitdagingen in haar leven vol aangaat zonder zich af te laten schrikken of tegen te laten houden. Zij heeft mij geleerd om nooit op te geven en altijd zelfstandig te zijn.
(Foto: Sonya vertelt tijdens het event ’40 dagen Kaapverdië’ het verhaal van haar moeder.)

IMG_0361

Nu terug naar mijzelf. Omdat het in mijn omgeving niet gebruikelijk was dat een vrouw veel op de voorgrond trad, ben ik na mijn schooltijd de arbeidsmarkt ingerold als secretaresse en heb ik mezelf ontpopt als een organisatietalent. Maar eigenlijk had ik een andere droom, namelijk een eigen programma op TV. Omdat ik dacht dat zoiets voor een meisje als ik niet mogelijk was, durfde ik dit nooit hardop uit te spreken en hield ik mijn droom voor mezelf. Ondertussen ontmoette ik mijn man, trouwde ik en werd moeder van twee prachtige dochters. Vanaf het moment dat ik moeder werd, werkte ik parttime. Ik leidde een redelijk rustig en voorspelbaar leven totdat ik in crisistijd mijn vaste baan kwijtraakte. Ik moest een keuze maken. Ga ik op dezelfde voet door of ga ik de uitdaging aan en begin ik voor mezelf. Ik koos voor het laatste en begon mijn eigen onderneming.

Ik startte als organisatietalent en richtte me op het coördineren van evenementen. Algauw merkte ik dat ik vooral werd aangetrokken tot evenementen voor vrouwen en toen ik het artikel van Women Inc. las waarin stond dat vrouwen in hun carrière 3 ton mislopen ten opzichte van mannen, besloot ik dat ik mijn 3 ton terug ging halen. Vanaf dat moment stelde ik mezelf ten doel dat ik op mijn manier een steentje ging bijdragen aan de verbetering van de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Ik kwam in contact met Ruth Sinkeler (auteur van Sexy Leiderschap en Happy Ondernemers zijn succesvoller) en samen met nog vier dames richtten wij Women in Charge op. Daarnaast kwam ik in contact met Lilian Cardoso van Female Force  en ben ik ook onderdeel van dit fantastische initiatief. Maar al die die tijd bleef mijn droom kriebelen. Tijdens een Masterclass van Women in Charge sprak ik mijn droom hardop uit.

Vanaf dat moment begon het balletje te rollen. Mijn wens om een eigen talkshow te beginnen waarin ik vrouwen een podium biedt om hun verhaal te delen en andere vrouwen te inspireren wordt door veel mensen met veel enthousiasme ontvangen. Ik krijg daarbij hulp van o.a. Shanti en Kirti Bisesar van Young Female Professionals. Vanaf begin dit jaar ben ik onder de naam SonyaSpreekt in te huren als presentator en dagvoorzitter. Tegelijkertijd werk ik achter de schermen aan mijn grote droom. Een van de stappen die ik heb ondernomen is mijn deelname aan het programma Supervrouwen TV op RTL 7. Onderdeel hiervan is een pitch die ik heb gedaan waarmee ik extra zendtijd tijdens de laatste aflevering van Supervrouwen TV kan winnen en gekoppeld kan worden aan mogelijke financiers. (Foto: Sonya Dias & Tineke Verburg tijdens de opname van RTL7 Supervrouwen)

supervrouwen TV 1

Stap voor stap kom ik dichter bij mijn droom. Van mijn moeder heb ik geleerd niet op te geven en vooral hard door te blijven werken om mijn doelen te bereiken. Zoals mijn moeder een voorbeeld is voor mij, hoop ik een voorbeeld te zijn voor mijn dochters. Mijn les aan mijn dochters is: ‘do not dream your life, but live your dream!'”

Bekijk de pitch van Sonya hieronder:

Vandaag kun je voor het laatst stemmen op Sonya Dias, wij willen zeker meer van haar zien. Jij toch ook?

Klik hier om direct te stemmen

Comments

comments

One Comment

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close