Ishana viel 54 kilo af na haar maagverkleining: “Alles gaat makkelijker”

Afvallen is als je de ‘experts’ mag geloven héél makkelijk. Je gaat gewoon gezond eten, traint je suf in de sportschool, neemt de trap in plaats van de lift en die kilo’s vliegen eraf right? Desondanks heeft 50.3% van de Nederlanders in 2015 last van overgewicht. Bij 13.7% is er zelfs sprake van obesitas (bij een BMI van 30 of hoger). De Antilliaans-Nederlandse Ishana (27) koos voor een maagverkleining na veel vruchteloze pogingen om op eigen kracht af te vallen. Ze ging van 147 naar slechts 93 kilo en voelt zich beter dan ooit. Volgens Ishana begint het eigenlijk allemaal als je écht van jezelf houdt.Untitled designIshana viel 54 kilo af na haar maagverkleining. (c) Ishana / Watchmysoul

“Mijn naam is Ishana, inmiddels 27 jaar oud. Dochter van een Nederlandse moeder en een Antilliaanse vader. Op 23 april 2014 maakte ik de keus om nog één poging te wagen om op eigen kracht van mijn overgewicht af te komen. Ik kreeg een consult bij mijn huisarts, meldde me aan bij een sportschool en met gezonde motivatie begon ik aan een nieuw avontuur.  Drie maanden verder, een hoop zweetdruppels, motivatie en maar 13 kg lichter verviel ik in mijn oude patroon. De cirkel waar ik al jaren in bleef hangen van aankomen – afvallen – aankomen om vervolgens super gefrustreerd te raken en dit gevoel weg te eten. Mijn leven. Iets moest anders daar was ik mij allang van bewust, maar wat? En vooral hoe? Wie kan mij daarbij helpen? En wil ik wel dat iemand mij helpt?

IMG_2965Flawless at any size! (c) Ishana / Watchmysoul

Ik kwam tot de conclusie dat ik hulp moest vragen anders zou ik nooit mijn vicieuze cirkel kunnen door breken. ‘Oké wat zijn mijn opties? een maagverkleining?’ Daar had ik wel over na gedacht maar ik vond het een behoorlijk heftige beslissing. Wat nou als ik de operatie doe en ik nog niet op eigen kracht weet af te vallen? Wat dan? Er zijn daarna geen ‘opties’ meer.

Na veel gesprekken met mijzelf en één gesprek met mijn moeder heb ik besloten om toch voor de operatie te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Met een verwijzing van de huisarts in mijn bezit belde ik mijn verzekering om te vragen welke ziekenhuizen de operatie in Amsterdam uitvoerden. Ik zocht uit in welk ziekenhuis ik de beste kwaliteit kon verwachten. Uiteindelijk kwam ik bij de Nederlandse Obesitas Kliniek terecht met een locatie in het destijds nog Sint Lucas Andreas ziekenhuis (inmiddels OLVG west). Ik heb me aangemeld voor de informatie avond, met als vervolg de screening.

”Na 5,5 week werd ik gebeld door de arts. Ik kreeg een onaangenaam gevoel en wist eigenlijk al dat het niet goed zat.”

De screening is de dag waarop je in gesprek gaat met verschillende disciplines waaronder een bewegingscoach, een diëtiste, een psycholoog en een arts. Zij bekijken of je zowel lichamelijk als psychisch in aanmerking komt voor de operatie en of je de juiste motivatie hebt om met een ‘mini maag’ door het leven te gaan. Na een halve dag in het ziekenhuis waar ik kon praten met lotgenoten. en een lichtelijk onzeker gevoel over het resultaat moest ik 6 weken wachten op het eind oordeel.

Na 5,5 week werd ik gebeld door de arts. Ik kreeg een onaangenaam gevoel en wist eigenlijk al dat het niet goed zat. “Nee, nog niet” was het antwoord. Vanwege het emotie-eten waar ik last van had kwam ik op dat moment niet in aanmerking voor een maag verkleinende operatie. Ik zou eerst een traject met de psycholoog moeten doorlopen om te werken aan mijn eetbuien. Wat een domper, ik was teleurgesteld en verdrietig. Ik had tijd nodig om het nieuws te verwerken en mijn teleurstelling een plekje te geven.

Fast forward naar 13 augustus 2015. Ik kreeg een herbeoordeling bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Vol goede moed, met heel wat meer rust en tools rijker om op een andere manier om te gaan met mijn emoties, ging ik opnieuw op gesprek bij de psycholoog en arts. Vragen zoals: “wat doe je nu anders, heeft het traject bij de psycholoog je nieuwe/andere inzichten gegeven en hoe ga je nu met je emoties om?” werden gesteld. Ik stond sterk in mijn schoenen en kon overal duidelijk antwoord op geven. Met een goed gevoel verliet ik het gesprek.

”De ‘oude ik’ was al uitgeput bij trap 2 en nu ren ik praktisch omhoog zonder er erg in te hebben. Alles is gewoon makkelijker als je minder mee hoeft te slepen.”

Mijn feestdag kwam op 18 augustus 2015. De dag waarop alles veranderde en waarop ik zolang had gewacht. Zoveel energie, tijd en tranen heeft het mij gekost om in aanmerking te komen voor de oplossing die mijn leven drastisch zou gaan veranderen. Dit was de dag waarop te horen kreeg dat ik in aanmerking kwam voor een maag verkleinende operatie. Na mijn operatie begon ik af te vallen en alles gaat makkelijker of is minder vermoeiend. Ik woon zelf op 4 hoog, zonder lift. De ‘oude ik’ was al uitgeput bij trap 2 en nu ren ik praktisch omhoog zonder er erg in te hebben. Alles is gewoon makkelijker als je minder mee hoeft te slepen.

Mocht je zelf een maagverkleining overwegen, denk er dan goed over na. Bij mij ging het allemaal volgens het ideale plaatje en zonder complicaties, maar ik heb ook gezien dat het allemaal niet zo makkelijk kan gaan. Het blijft een operatie en het is levenslang. Een maagverkleining is zeker geen ‘quick fix’. Ik ben zelf 1.80 en met 80 kg zou ik officieel ‘gezond’ zijn qua gewicht dus dat is voor mij een magisch getal. Is het haalbaar? Dat weet ik niet maar dromen mag altijd. Ik ben super tevreden met hoever ik al gekomen ben en de innerlijke rust die ik gevonden heb is voor mij belangrijker dan een getal op de weegschaal.

Zelf heb ik de keuze gemaakt om mijn reis vast te leggen in de vorm van een vlog. Je vind op mijn YouTube kanaal o.a video’s met de ‘oude’ Ishana, de voorbereidende fase, het pre-operatieve dieet, de veranderingen na de operatie en hoe mijn nieuwe lichaam incl. overtollig vel er momenteel uit ziet! Neem vooral een kijkje.

En een laatste reminder: SELFLOVE IS THE KEY! (A better you, starts with you 💖)

Much love,

Ishana”

Wil jij Ishana blijven volgen op haar journey? Bekijk haar vlogs op YouTube en volg haar op Instagram via @watchmysoul én laat een berichtje voor haar achter in de comments!

Comments

comments

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close