Even helemaal niets: Mindfulness & detoxen iets voor jou?

Na enthousiaste verhalen van een vriendin dacht ik: “Dit moet ik ook doen.” Detoxen. Maar dan niet thuis want daar heb ik teveel verleiding. Na wat online zoeken, kom ik uit op een kuuroord in Zeeland. Een mooie combinatie van sapvasten, yoga en meditatie. Zo gezegd, zo gedaan

Woman Doing Yoga --- Image by © Royalty-Free/CorbisEven helemaal niets… (c) Royalty-Free/Corbis

Bij aankomst op vrijdagavond word ik warm welkom geheten: “Hallo schone jonkvrouw.” (?!) Wat ruikt het hier heerlijk en wat is het er mooi! Tijdens de kennismaking met de rest van de groep wordt ons gevraagd waarom we deelnemen aan het weekend. Ik geef aan dat mijn lichaam na een zware operatie in 2013  qua lenigheid, uithoudingsvermogen en kracht nooit meer hetzelfde is geweest. Ik  wil mezelf dit weekend voor al fysiek uitdagen, werken aan de versteviging van mijn core én mijn grenzen opzoeken. Ook vertel ik dat ik het een mooie afsluiting vind van mijn 21-dagen vegan challenge. Voor het slapengaan doen we een groepsmeditatie.

”Als het tijd is voor mijn eerste ontbijt, kijk ik naar de  kleine glaasjes op de eettafel en denk ik: ‘”Where is rest of my breakfast?!”

De volgende ochtend word ik door prachtige Tibitaans/Engelse zang vanuit de hal gewekt. Ik kijk op de klok: 7:00 tijd voor mijn Kneippse begieting. Ik mag eerst heerlijk warm douchen om vervolgens onder begeleiding met ijskoud water te worden afgespoeld. Ik voel me heerlijk!  Tijd voor yoga. Er wordt tijdens het weekend elk dagdeel yoga aangeboden, steeds met een andere invalshoek, altijd in combinatie met meditatie en gericht op je chakra’s.  Niet te vergelijken met ‘sportschool’ yoga.

Als het tijd is voor mijn eerste ontbijt, kijk ik naar de  kleine glaasjes op de eettafel en denk ik: ‘”Where is rest of my breakfast?!” Ik had op z’n minst een halve liter smoothie verwacht. Er wordt ons uitgelegd dat het hier vooral draait om aandacht voor het eten, daarom zit er ook een lepeltje bij. Proef, gebruik je zintuigen, eet in stilte en neem je tijd. Het sapje is heerlijk maar of ik het volhoud met drie kleine sapjes per dag? Na het ontbijt volgt er een wandelmeditatie, in stilte gelukkig. We stoppen tussendoor voor een meditatie waarin de fel schijnende zon de hoofdrol speelt. Hooray!

juice

Zaterdagavond heb ik het even moeilijk. Na saunabezoek doe ik een poging een boek te lezen maar ik mis iets te ‘snacken’.  Mijn eetlust leidt me af. Uiteindelijk geef ik het op en ga om 22.00 mijn bed in. Zondag heb ik naast de sapjes en yoga ook een massage ingepland. De massages  doen we hier ‘gewoon’ naakt wordt me verteld. Geen probleem; na twee dagen niet gegeten te hebben voel ik me sexier dan ooit. BRING IT ON!  Albert vraagt mij naar mijn doel van dit weekend. “Vertel me wat je nodig hebt” ‘Hehehe’, denk ik. De massage is heerlijk  en spiritueel volledig ingesteld op mijn persoonlijke doelen en het wegnemen van belemmeringen.

”We krijgen te horen dat het eten van vlees ook betekent dat je het verdriet, de pijn en angsten die een dier eventueel heeft moeten doorstaan spiritueel meekrijgt”

Voor het vasten wordt doorbroken en het weekend wordt  afgesloten krijgen we eerst nog een presentatie over voeding. Het belang van gezond eten, het liefst biologisch. We krijgen te horen dat het eten van vlees ook betekent dat je het verdriet, de pijn en angsten die een dier eventueel heeft moeten doorstaan spiritueel meekrijgt. Zo heb ik er nooit eerder naar gekeken. Het vasten wordt doorbroken met een klein bakje vers fruit. Nooit smaakte fruit zo zoet en zo puur. Tijdens de gezamenlijke afsluiting krijgen we de mooie spirituele vraag mee ‘ Als je dit weekend niet gevuld bent geraakt door eten, wat vulde jou dan wel?’

Ik weet inmiddels mijn antwoord en de route ernaartoe was prachtig. Ga jij op zoek naar wat jou (ver)vult?

 

3 belangrijke tips voor een goede detox

  1. Bouw serieus af en op

Als je in zo een korte tijd echt effect wil hebben en het ook een weekend op drie sapjes p/dag wil kunnen volhouden  bouw dan netjes af en op. Drink drie dagen voor en na je detoxkuur alleen maar water en thee en eet in die dagen enkel groenten en fruit.

  1. Kijk welke kuur het beste bij jou past

Zelf koos ik voor sapvasten, bij deze kuur krijg je drie kleine  groenten/fruit sapjes per dag. Anderen kozen voor mildvasten; het idee is hetzelfde alleen krijg je het fruit/groenten dan in stukjes. Er zijn ook andere detoxkuren zoals sportvasten of de ctiroensapkuur.

  1. Zorg voor voldoende afleiding

Of je nou ervoor kiest om thuis te detoxen of in een kuuroord, zorg voor voldoende afleiding. En een goede balans tussen rust en mindfullness en inspanning.  Er gebeurt veel met je lichaam tijdens het detoxen. Doe wat goed voor jou voelt en bij je past.

En, is detoxen iets voor jou? Laat het ons weten in de comments.
Benieuwd naar de plek waar ik verbleef? Bezoek dan hun website

Comments

comments

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close