Een blik achter de schermen bij Nomi by Naomi

Dat het loont om anders te zijn bewijst de 31 jarige Naomi als geen ander. Haar unieke stijl vind je terug in de collecties van haar eigen kledinglijn Nomi by Naomi, handgemaakt in hartje Amsterdam. Geïnspireerd door felle Afrikaanse stoffen die zij verwerkt in haar ontwerpen, maakt Naomi draagbare mode voor de wereldvrouw (en man) van nu. Haar werkplaats staat vol met dingen die niet anders kunnen dan je inspireren. Kunst, moodboards, rekken vol kleding en een grote selectie aan stoffen die zelfs opgestapeld al zorgen voor een prachtig effect. Wij spraken Naomi en haar – zoals ze haar zelf noemt – rechterhand Claire, om erachter te komen wat haar maakt tot wie ze vandaag is en waarom zij ervoor koos om kleding te gaan maken die op een eigentijdse manier een ode brengt aan Afrika. (Foto: stoffen gefotografeerd in de werkplaats)

20150730_172005

“Onze vernieuwde website is sinds juni online maar het merk begon al in 2008 als een soort experiment” vertelt Naomi. In het verleden had ze al een website die vooral bestond zodat mensen haar werk konden zien, de nieuwe website richt zich op de verkoop van haar ontwerpen. “Van 2008 tot 2015 was ik een hoogwaardig hobbyist” lacht ze. In die periode creëerde ze haar merk maar deed ze dit niet op de gebruikelijke manier. “Het was gewoon van; het gaat zoals het gaat. Ik kreeg continu positieve gelegenheden om mezelf verder te ontplooien waardoor mensen dachten: dit is een heel groot iets. Het is begonnen met een sjaal thuis, daarna begon ik me af te vragen wie het zou willen kopen onder mijn vrienden.” Ze vroeg zich daarna af hoe het zou zijn om haar spullen terug te zien in een winkel of een tijdschrift. Ze vertelt dat alle gedachten en wensen die ze hardop uitsprak ook daadwerkelijk uitkwamen. Toen ze merkte dat er eigenlijk geen grenzen waren, besloot ze mee te doen aan de Music & Fashion Battle. Ze realiseerde zich al snel dat je daarvoor een echte collectie moest presenteren en niet alleen met een sjaal kon aankomen. Tijdens een vakantie in Suriname kwam ze in aanraking met Afrikaanse stoffen en bij terugkomst ontwierp ze een dameslijn waarin ze deze gebruikte. Naomi vertelt ons dat bij het zien van de stoffen, ze zich vooral afvroeg wat ze over haar zeiden en welk gevoel ze erbij kreeg als Afro-Surinaamse vrouw die in Nederland was gaan wonen. (Foto: Naomi door Jared Joaz)

11813251_10207960896801913_8928968727521971668_n

Skate the runway
Hoewel Naomi een creatieve achtergrond had, bestond deze uit interieur en in de eerste instantie niet uit kleding. Als autodidact deed ze toch mee aan de Battle en nam ze het op tegen leerlingen van het AMFI en Willem de Koning. “Dat was best wel spannend. Dat realiseerde ik me eigenlijk pas toen ik mijn modellen al had aangekleed. Toen dacht ik echt, wat denk je wel?” Naomi vertelt dat ze vernieuwend durfde te denken. Zo was niemand op dat moment nog bezig met Afrikaanse prints. De manier waarop zij ze gebruikte was niet alleen draagbaar, maar sprak ook jongeren aan van allerlei achtergronden en etniciteiten. Haar modellen scoutte ze op straat of tijdens het uitgaan wat een diverse selectie opleverde en de show had het gewenste effect. “Iedereen voelde het gewoon. Er was een meisje die zei; zou het niet cool zijn als ik met mijn skateboard over de catwalk ging. Kort daarna kwam iemand echt haar skateboard brengen. Meestal kijkt iedereen rustig naar de show, maar als ze tijdens de show echt al blij zijn dan is de show geslaagd en dat gebeurde” zo heeft Naomi nog meer bijzondere catwalks mogen sieren met haar creaties. “Mercedes Benz Fashion Week in Berlijn vond ik wel echt geweldig, dat ik daaraan mee mocht doen. Ik was de jongste en ik had de minste ervaring. Als je nu bijvoorbeeld op hun website mijn merknaam intypt komt het nog steeds naar boven. Daar ben ik wel echt trots op”

Typisch Afrikaans.
Naast haar werk als designer geeft Naomi ook workshops op scholen waarbij ze praat over fashion en culture. “Het is ook een sociaal maatschappelijk iets, we willen een boodschap doorgeven en laten zien dat het een levensstijl is. Heel veel mensen vinden ‘natural hair’ en Afrikaanse prints een trend, voor mij is het geen trend maar een cultuur.” Naomi vertelt ons over haar jeugd in Zwolle en het feit dat ze van dichtbij in aanraking is gekomen met discriminatie vanwege haar Surinaamse afkomst. Ondanks alles heeft ze vanuit huis altijd geleerd om trots te zijn op zichzelf en heeft dit haar nooit onzeker gemaakt. De mode-industrie waarvan ze deel uitmaakt is vandaag de dag nog overwegend blank maar ook dat is voor haar geen knelpunt.

trend
Vorig jaar augustus mocht ze last minute een presentatie geven in het ART Hotel over haar merk. Er waren veel bekende tijdschriften en mensen aanwezig waaronder een bekende stylist, die op het zien van haar stukken zei: “Ik vind het leuk en er zit een mooie snit in, maar je ziet wel dat het typisch Afrikaans is en misschien zou ik het niet zo typisch doen. Toen Naomi hem een neutrale jurk toonde zonder heftige print zei hij zelfs daarin in te kunnen zien dat het Afrikaans was en adviseerde hij haar om haar kleding toegankelijker te maken. “Dat zijn van die opmerkingen die als je onzeker bent, ervoor zorgen dat je er meteen iets aan gaat doen, of je kunt zeggen; het is een mening. Er zal altijd wel een groep zijn die het wel waardeerd. Iemand zoals Bas Kosters die een lijn maakt met allemaal piemels erop heeft zich ook niet laten weerhouden door de mening van anderen. Zolang het van deze handen komt, zal het altijd Afrikaans zijn” aldus Naomi.

Binnen één jaar na haar presentatie en het commentaar dat ze kreeg in het ART hotel werd Naomi plotseling via e-mail benaderd door een styliste van de LINDA. In het verleden had zij kleding van Naomi’s lijn geleend voor een show bij een grote winkelketen. Volgens haar had de keten niet genoeg items om de show, met een Afrikaans thema, compleet te maken. De kleding van Naomi werd gebruikt als aanvulling op het bestaande assortiment. Nu wilde ze opnieuw kleding van Nomi by Naomi gebruiken, ditmaal voor een shoot in Marokko met Georgina Verbaan. Hoewel het geen garantie is dat je kleding daadwerkelijk gebruikt wordt als stylisten items meenemen voor een shoot, stond er onlangs een spread in de LINDA met op iedere bladzijde iets uit haar lijn. “Zij hadden écht iets Afrikaans nodig. De LINDA is het grootste blad in Nederland, zij snapten het wel. Dat is een antwoord op die stylist zeg ik dan. Wat de ene niet snapt op dat moment, kan de ander wel gewoon snappen”

Verliefd op een kussen of een bank
Toch is het hebben van een eigen kledinglijn niet alleen maar mooi. “Ik heb bijvoorbeeld een waterschade gehad in mijn winkel. 800 liter water en alles dreef. Dan komt er een stagaire en ga je samen opruimen op haar eerste dag en zegt ze ineens dat ze dat niet hoeft te doen voor haar stage. Het is echt niet alleen maar mooi. Een fashion show toont bijvoorbeeld slechts twee minuten van maandenlange bloed, zweet en tranen. Het is hard werken” aldus Naomi. Sinds eind mei werkt ze nauw samen met Claire. Zij heeft haar geholpen met het opzetten van de website en dingen die ze niet meer overzag. “Ik geloof er niet in om in je eentje alles te doen, dan hou je jezelf klein. Je hebt echt iemand nodig die ‘the bigger picture’ met je ziet en dat is zij echt. Iemand die los van mij ook gewoon door functioneert.” Inmiddels bevat haar collectie een tal van handgemaakte kledingstukken. Haar eerste rok zette ze in elkaar tijdens een stage bij een Surinaamse dame die kleding kon maken “Ik ging de hele tijd aan haar hoofd zeuren, toen zei ze ze; ga stof kopen, ik ga het je leren. Ik deed toen de interieuropleiding dus ik was ook al blij met het eerste kussen dat ik maakte of de eerste stoel die ik bekleedde”. (Twee foto’s binnen de werkplaats van Naomi waar ze de kleding maakt)

NomibyNaomi

“Ik hou gewoon van mooie dingen” vertelt ze “ik kan verliefd worden op een kussen of op een mooie bank. Maar ook op een lamp of op creatieve mensen. Het is een lifestyle”. Van mensen hoorde ze steeds dat haar stijl opvallend en zogezegd echt “in your face” was. De slogan waarvoor ze uiteindelijk koos om haar merk te definieren werd daarom ook: “Dare to be noticed” Naomi geeft aan dat je dat overal kunt gebruiken. “Het betekend niet dat je overal veel moet praten of druk moet zijn, het betekend dat je indruk maakt op mensen als je ergens binnen komt” Ook over haar merknaam heeft ze goed nagedacht. “Nomi staat fonetisch voor ‘know me’, de Engelse vertaling van ‘ken mij’ maar het zijn wel mijn eigen letters”. De plek waarin Naomi en Claire werken staat vol met dingen die het een persoonlijke uitstraling geven en wij voelen we ons prima in de prettige sfeer. Terwijl we genieten van een heerlijke krakeling met verse aardbeien vertelt Naomi dat zij en Claire nu fulltime aan de lijn werken. “We zijn hier van 9 uur s’morgens tot ongeveer half 6, Claire is er op de woensdag niet dus dan doe ik meestal dingetjes buiten” vertelt ze.

Creativiteit kun je niet stelen
“Ik wilde kleding maken voor vrouwen zoals mij, die misschien in Suriname zijn geboren en nu in Nederland wonen” vertelt ze. Ondanks dat bestaat haar klantenkring op dit moment voor 90% uit autochtone Nederlanders. Naomi vertelt dat zij denkt dat dat komt doordat Nederlanders over het algemeen duurzamer denken. Dat is iets wat volgens haar bij de Surinaamse gemeenschap nog moet groeien. “Een Nederlander hoef ik niet uit te leggen waarom iets een bepaalde prijs heeft, bij een Surinamer moet dat wel” legt ze uit. Ondanks het feit dat er andere ontwerpers zijn die gebruik maken van Afrikaanse stoffen zorgt haar creativiteit ervoor dat zij zich van hen onderscheidt. Creativiteit kun je volgens haar niet stelen. “Ik denk dat het heel veel over jezelf zegt, als je je slachtoffer laat maken van zoiets. Je bent al heel snel defeated als je het gevoel hebt dat iemand dat doet, maar je laat het dan ook zoveel kracht hebben dat je niet meer denkt van: ik ga het ontwikkelen naar iets anders. Creatief sluit je dan heel veel af. Maar de gedachte dat je mensen dan niet meer zou moeten vertrouwen vind ik zo’n onzin. ‘They can steal your idea, but they can’t steal you’. Ga niet zeggen: vertrouw mensen niet want je hebt mensen nodig” aldus Naomi

Voor donkere vrouwen die eraan denken om zelf een kledinglijn of een ander bedrijf op te zetten is ze niet alleen een perfecte bron van inspiratie, maar ook zeker een rolmodel. Zonder echte modeopleiding heeft ze zich bijvoorbeeld aangeleerd hoe ze kleding moest maken door DVD’s te bestuderen van grote modehuizen.Nu maakt ze eerlijke kleding waarmee ze trouw blijft aan haar eigen visie en haar roots, en gaan we zeker nog heel veel over haar horen. Naomi leert ons in ieder geval dat je alles kunt doen wat je wilt als je bereid bent om hard te werken en niet opgeeft want; sky is the limit. #blackgirlswinning

Bezoek de vernieuwde website van Nomi by Naomi hier

Comments

comments

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close