Cheyenne: “Toen ik de straat op ging, werd ik uitgelachen om mijn grote afro”

Vaak komen de opmerkingen die ons het meeste kwetsen, van mensen die het dichtste bij ons staan.
De beslissing om hun “natural hair” te omarmen, is voor veel vrouwen een grote stap. Je moet sterk in je schoenen staan en er rekening mee houden dat niet iedereen aan jouw kant van de lijn staat. Deze keer lees je in “Say That!” het verhaal van de 22 jarige Cheyenne Laverne. Een prachtige jonge vrouw die vertelt over haar natural hair journey en het belang van self love:

 

“Zelfhaat? Ja dat had ik ook.  Onbewust  mijn foto’s lichter maken, mijn haar zo glad mogelijk willen. Ik weet nog dat ik op 15- jarige leeftijd met mijn grote afro naar mijn oma haar 55ste verjaardag ging. Ik was helemaal gekleed in mijn favoriete kleur, geel. Ik had zelfs een gele bloem in mijn haar en ik voelde me zo zelfverzekerd. Maar toen ik de straat opging werd ik uitgelachen om mijn grote afro. Langzaam begon ik klein te worden. Let op: dit was een tijd dat het niet zo populair was om je eigen haar te dragen. Het was of straight, of weave.

Aangekomen op het feestje werd ik zo gekleineerd. Ik kreeg opmerkingen naar mijn hoofd gegooid als: “ga je haar kammen” of “mijn God wat heb je met je haar gedaan?!” Terwijl ik simpelweg mijn big afro rockte. Ik was  nog maar 15 jaar jong en ik had al vroeg geleerd om sterk te zijn, dus hield ik mij sterk op het feestje. Thuis aangekomen was ik zo ongelooflijk verdrietig!  Ondanks mijn verdriet wilde mijn haar nog steeds niet relaxen, omdat ik wist dat het simpelweg chemische troep was. Toch besloot ik op 17 jarige leeftijd een Chinese behandeling voor mijn haar te doen. Mij werd toentertijd verteld dat Chinese relaxer niet chemisch was en dat je haar onbeschadigd stijl werd gemaakt. Ik was 17 jaar en naïef dus geloofde ik het meteen. Maar mijn haar ontkroezen met Chinese relaxer was de slechtste beslissing ooit! Het werkte totaal niet voor mijn haar ik en was ook nog eens mijn 300 euro(!) kwijt.

Toen ik 18 was, besloot ik mijn haar toch maar via de chemische manier te relaxen met Dark & Lovely.  Ik heb 4 jaar lang een kort koppie gehad. Het was leuk, maar ik wilde toch terug naar mijn natural hair. Ik ben nu 22 jaar en ik ben zo blij dat ik deze stap heb genomen! Ik ben nu 4,5 maand natural and I just LOVE it. I’m in love with me, myself, my nappy hair and my beautiful brown skin. Ik ben blij dat ik steeds meer zie dat the black community hun eigen haar draagt en self love creëert. Yes, we are finally waking up! Let’s keep this up & pass this on to our children.  En voor mijn ‘Black Queens’ die de stap nog niet durven te nemen om ‘natural’ te gaan, wees niet bang om je ‘natural hair’ te dragen.  You should care less about what other people think! Self love starts with loving you. ALL of you. Dare to embrace your beautiful natural crown and once you go natural you’ll LOVE it!

Go Naturalista’s! Cheyenne Laverne

Natural_hair

 

Heb je zelf een bijzonder verhaal en wil je die met ons delen? Stuur een mailtje met je verhaal  en een foto onder vermelding van “Rubriek: Say That!” in de titel naar redactie@ethnics.nl and don’t forget to #liveloud

Comments

comments

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close