Careline Peerwijk (30) crowdfund haar droom: een HBO diploma didactiek

Een succesverhaal heeft zelden te maken met het resultaat, maar met het doel. In Paulo Coelho’s bestseller ‘De Alchemist’ las ik een quote die me sindsdien altijd is bijgebleven. “Als je iets wilt, dan spant het hele Universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt” en soms is het geloof in je droom, de bereidheid om te doen wat ervoor nodig is en een doorzettingsvermogen groter dan het Afrikaanse continent alles wat nodig is om het balletje te doen rollen. Careline Peerwijk (3o) is iemand die het bovenstaande tot in de puntjes heeft begrepen, inclusief de beroemde woorden van Paulo Coelho. Via Crowdfunding op het populaire platform Dream or Donate deelt ze haar droom met de wereld en jij kunt meehelpen. Deze keer vertelt zij in ‘Say That’ haar verhaal en leert ze ons dat luisteren naar je eigen stem waardevoller is dan alles wat je er tegenover zet. Want als een papiertje tussen jou en je droom staat, dan spant iedereen samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.

Careline1Careline Peerwijk tijdens een van haar optredens

“‘Toen ik jonger was zei mijn moeder,
Kies alsjeblieft een normaal beroep,
Want met creatief zijn verdien je geen geld.

Hierdoor heb ik jarenlang heb ik mijn passie uitgesteld,
Werd ik door negatieve gevoelens bekneld,
Omdat ik vergat, dat mijn missie het enige is wat telt.’

Ik ben Careline, Spoken Word Artiest,  Regisseuse en binnenkort docente. Dit stukje hierboven is uit een tekst van mij genaamd ‘I am Rich’. Muziek, dans en theater zijn al sinds kleins af aan mijn passie. Ik wilde altijd de beste rol hebben bij de school- of kerst musicals en fleurde helemaal op tijdens de muziekles. Natuurlijk zong ik het hardste mee en kreeg ik ook vaak te horen dat het wat zachter moest. Toen ik in groep 2 zat, heeft mijn moeder mij ingeschreven bij een Twirlvereniging – 1 van mijn verborgen talenten – maar daar ben ik na een aantal jaar mee gestopt omdat  ik toch niet zo heel dol was op de strakke gympakjes en het haarlak in mijn kroeshaar. Je wilt niet weten  wat voor ruzies dat thuis opleverde, als mijn haar voor de zoveelste keer gewassen en getrokken (lees: gekamd) moest worden. Vervolgens heb ik nog jaren op Surinaamse dans en streetdance gezeten.

Born2speak1Careline (4e linksboven) en de cast van Born 2 Speak

Na het streetdance heb ik 3 jaar, totaal niets creatiefs gedaan en dat begon toch wel aan mij te knagen. Ik wilde heel graag iets met mijn theater doen, dus ik heb auditie gedaan bij 2 dans- en theaterscholen, maar daar werd ik afgewezen omdat ik toen niet kon meekomen met het ballet en zang gedeelte. Mijn moeder was wel blij, want nu kon ik eindelijk een normale studie gaan volgen. Ik koos Management, economie en recht. Nadat ik met mijn ‘normale’ studie begon, ben ik ook begonnen met theater spelen, omdat de drang bleef. Het was voornamelijk community arts, omdat je hiermee dicht bij jezelf en het publiek blijft.

“Je hebt een beeld over wat je wilt vertellen aan het publiek en gaat met de groep aan de slag. Als zij dat ook zo over weten te brengen zoals je het in je hoofd had is dat geweldig.”

Tijdens deze voorstellingen, merkte ik hoe prachtig het is om personen te raken. Na de voorstellingen zijn er regelmatig persoonlijke verhalen verteld, tranen gelaten, adviezen gedeeld en waren we op dat moment ‘lotgenoten’ als het ging om: Geen ouders hebben,  verslavingen, probleemgedrag, eenoudergezinnen en pesten. Inmiddels ben ik 11 jaar verder, acteer ik nog steeds en begon ik twee jaar geleden met het schrijven van teksten. Op 29 april jl. had ik mijn geslaagde en uitverkochte regiedebuut en this was so amazing!

Je hebt een beeld over wat je wilt vertellen aan het publiek en gaat met de groep aan de slag. Als zij dat ook zo over weten te brengen zoals je het in je hoofd had is dat geweldig. Theater is eigenlijk ook gewoon een vorm van therapie, ook al wordt het gespeeld. Je gaat over dingen nadenken of wordt geconfronteerd met dingen die je eigenlijk had weggestopt en je kan het ook gaan verwerken.

Nu staat er weer een nieuwe uitdaging op mijn pad: Lesgeven Ik heb de kans aangeboden gekregen om les te gaan aan jongeren. Theater is voor mij de beste vorm om dingen bespreekbaar te maken en te motiveren en inspireren.  Maar om les te kunnen geven moet ik een HBO diploma didactische vaardigheden behalen. Deze verkorte opleiding kost ongeveer 3000 euro en daarom ben ik een crowdfunding droom gestart, omdat ik deze kans niet wil laten schieten en omdat ik geloof dat het mogelijk is. Schrijven en theater hebben mij erg geholpen om dingen een plek te geven en dit is ook mijn motivatie om aan de slag te gaan met jongeren. Ook zij moeten weten dat ze niet alleen zijn en hebben een veilige plek nodig waarbij zij hun gevoelens kunnen uiten.”

Wij zijn ervan overtuigd dat investeren in jezelf en in elkaar dé manier is om alle grote dromen naar de realiteit te halen. When one wins, we all win. Wil jij Careline motiveren en bijdragen aan haar droom? Klik dan snel door naar Dream or Donate voor de campagne, deel haar verhaal met je netwerk en don’t forget to say hi in onze comments!

 

Comments

comments

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close