Black girl problems: “Je klinkt zo wit, ben je geadopteerd?”

Vaak wordt er verwacht dat als je gekleurd bent, je automatisch op een bepaalde manier spreekt. Een kenmerkende manier waaruit je gesprekspartner direct kan afleiden of je roots in Suriname, de Antillen of in een Afrikaans land liggen. Lukt dat niet, dan zijn ze direct in de war. De manier waarop je spreekt wekt bij mensen namelijk associaties op en als deze niet verenigbaar zijn met het bestaande beeld, blijkt zoiets als ‘wit klinken’ jammer genoeg nog altijd een ding voor people of colorHet wordt tijd dat we ons realiseren dat een stem die vrij is van een buitenlands accent, niet direct afkomstig hoeft te zijn van iemand met een blank uiterlijk. Deze keer in Say That! het verhaal van een ervaringsdeskundige. Hoezo geadopteerd? That’s my voice bih!

Meet Whitney Muanza, spoiler: she’s not adopted.

“Tja, daar stond ik dan, geshockeerd en monddood te staren naar de dame die net deze woorden onbeschaamd uit haar mond liet vallen. ‘Je klinkt zo wit, ben je geadopteerd?’ Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Whitney Muanza, ik ben 21 jaar oud en van Congolese origine. Ik ben geboren en getogen in het oh zo koude kikkerlandje genaamd Nederland. Naast het stressen over mijn studieloon probeer ik ook te genieten van het studentenleven. Ik heb van huis uit meegekregen dat educatie altijd numero uno is. ‘Hard werken Whitney, dan kom je er wel’ zei mijn vader altijd.

“Meestal ben ik erg scherp en kan ik goed omgaan met ‘awkward situations’, maar dit zag ik niet aankomen.”

Terug naar het begin van het verhaal. Oh ja, ik klonk wit. Een aantal jaren terug was ik onderweg naar huis en kwam ik een bekend gezicht tegen. Een Surinaams meisje met een bos vol krullen en zo zelfverzekerd als maar zijn kan. Claudia heette ze, ze was even oud als ik en we raakten aan de praat. Tijdens het gesprek hadden we het over de toekomst. Zodra ik het over mijn levensdoelen heb, kan ik erg fanatiek over komen. Meestal ben ik erg scherp en kan ik goed omgaan met ‘awkward situations’, maar dit zag ik niet aankomen. Midden in mijn zin stopte ze me abrupt. Ze keek me recht in mijn ogen aan en zei; ‘Whitney, je klinkt zo wit, ben je geadopteerd?’

“Wit klinken” is trouwens iets universeels ha! (c) girlcode

Daar stond ik dan gechoqueerd en monddood voor me uit te staren. Ik klink wit? Hoe klinkt wit?
Er ging van alles door me heen. Ik? Wit? Ik kon het niet geloven en zeker niet accepteren. Ik ben opgegroeid in Rotterdam met verschillende culturen en ik kan me niet herinneren dat ‘wit-klinken’ een onderdeel was van mijn opvoeding. Ik schakelde snel om en vroeg; ‘Hoe bedoel je?’ Haar ogen keken me oprecht verbaasd aan, alsof IK het wel zou moeten snappen. ‘Eh ja, je praat zo netjes en met die deftige woorden enzo’. Verbaasd vroeg ik: ‘dus omdat ik netjes praat, klink ik wit?’ Ze begon hard te lachen en zei: ’Ja, eigenlijk wel. Ik heb nog nooit een donkere meid zo horen praten.’

“Waarom kan ik niet gewoon klinken als Whitney? Waarom word mijn taalgebruik gelinkt aan een huidskleur?

Al deed de opmerking pijn, ik liet het niet merken. Ik lachte het weg door te zeggen: ‘Nou, dan ben ik de eerste!’ Nu ben ik 21 en zijn deze uitspraken niet meer onbekend. Ik ben ouder en wijzer en ik heb wat meer begrip voor mensen die gewoon niet beter weten. Ik praat netjes, ik klink (blijkbaar) netjes dus dan zal ik wel wit moeten zijn. Waarom kan ik niet gewoon klinken als Whitney? Waarom word mijn taalgebruik gelinkt aan een huidskleur? Als wit netjes klinkt hoe klinkt zwart dan? Wat ik je wel kan zeggen is dat de volgende persoon die zegt dat ik wit klink, een blik krijgt die kan doden met als antwoord ‘Dit is mijn stem, dit is wie ik ben en de laatste keer dat ik in de spiegel keek was mijn huid nog vol met melanine!'”

Comments

comments

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close