Advocate Samantha: “Als niemand mij in dienst wilde nemen, dan zou ik het zelf doen”

Met een grote ‘fro, een jurk met een Afrikaanse print en een toga gevoerd met dezelfde stof werd de 27 jarige Samantha Ebecilio vrijdag beëdigd tot advocate in de rechtbank van Rotterdam. 5 jaar geleden studeerde zij af aan de Universiteit Utrecht en nu opent zij in Rotterdam, waar ze is geboren en getogen, haar eigen advocatenkantoor. Samantha leert ons dat opgeven absoluut geen optie is, zelfs wanneer het mét diploma moeilijk blijkt om een vaste baan te vinden in je vakgebied. Ebecilio Advocatuur is eveneens sinds vrijdag een feit. Samantha vertelde aan ETHNICS.nl haar verhaal, hoe het allemaal is begonnen en de stappen die haar brachten naar haar eigen advocatenkantoor, een droom die uitkwam. (foto: Samantha Ebecilio op de dag van haar beëdiging)

IMG_7083

“Als geboren en getogen Rotterdammer / Nederlands-Surinaamse, ben ik opgevoed met de Surinaamse cultuur in Nederland. Het Afrikaanse gezegde ‘It takes a whole village to raise a child’ ging zeker op bij ons. Mijn ouders hebben mij de ouderwetse Surinaamse opvoeding meegegeven, waarbij natuurlijk ook oma’s, opa’s, tantes en ooms mee hebben geholpen bij het oppassen, corrigeren en normen & waarden meegeven. Ik ben de oudste van drie (ik heb nog twee jongere broertjes van 21 en 10), aan wie ik zeker weten het goede voorbeeld heb proberen te geven.

Na de basisschool, waar ik een klas heb overgeslagen, heb ik het VWO in één keer afgerond en ben ik op mijn 17 begonnen met de studie rechten. Ik heb bewust de keuze gemaakt om Rechten te studeren, het recht heeft me altijd gefascineerd en ik kon slecht tegen onrecht en onrechtvaardigheid. Mijn idyllische droom was dat ik uiteindelijk in de rechterlijke macht terecht zou komen waarbij ik iedereen zou kunnen helpen. Heel romantisch gedacht hè? Nou, tijdens mijn studie is deze gedachte zeker bijgeschaafd, je krijgt te maken met de ‘echte’ wereld waarbij je als donkere vrouw super hard moet werken om je doelen te bereiken. (foto: Samantha Ebecilio tijdens haar beëdiging)

IMG_6744

Tijdens mijn studie heb ik keihard gewerkt om al mijn vakken in één keer te halen, plus extra vakken. Op deze manier kon ik naast drie stages bij een Advocatenkantoor, Bureau Jeugdzorg en de Rechtbank Rotterdam, in mijn derde jaar ook een semester in het buitenland studeren aan de University of Florida en vrijwilligerswerk doen bij een Kinderrechtswinkel. Ik zou iedereen deze praktijkervaring aanraden, het is een heel groot verschil met wat je allemaal uit boeken leert! Het feit dat ik meestal een van de handjevol studenten was met een etnische achtergrond viel mij wel op, maar heeft mij toen niet gestoord omdat ik een doel had waar ik op was gefocust: als eerste van mijn familie de Universiteit afronden! Door hard te werken, samen met mijn gezin die mij overal in steunde en in mij geloofde, heb ik mijn studie eind 2010 zonder kleerscheuren kunnen afronden waarbij ik eveneens goede ervaring heb kunnen opdoen.

Het feit dat ik meestal een van de handjevol studenten was met een etnische achtergrond viel mij wel op.Samantha Ebecilio

Echter hierna kwam voor mij de grootste uitdaging: het vinden van een vaste baan. Met mijn goede cijfers, ervaring en jonge leeftijd ging ik enthousiast te werk. Ik probeerde naar netwerkevents te gaan, solliciteerde flink wat, sprak veel met de rechters bij de Rechtbank (waar ik ben blijven werken) en contacteerde advocaten die ik wel eens had ontmoet. Helaas zonder resultaat. Het verbaasde mij dat ik ondanks alles maar geen vaste baan kon vinden, en ik viel dan ook in een groot zwart gat.. Ik zocht naar een droombaan als advocaat, maar het leek alsof de advocatenbranche niet op mij aan het wachten was, de juridische branche stortte flink in qua beschikbare banen. Des te harder te verkroppen dat klasgenootjes die wat minder ijverig waren tijdens hun studie wel heel snel een baan konden vinden. Na wat tijdelijke contracten als juridisch medewerker of paralegal besefte ik ineens: er zijn al 3-4 jaren verstreken sinds het behalen van je Bul, en nog steeds heb je die droomplek als advocaat niet kunnen bemachtigen. Het voelde alsof ik gefaald had, iets waar ik lang mee heb geworsteld. (foto: Samantha Ebecilio voor de ingang van de rechtbank Rotterdam)

IMG_6964

Uiteindelijk heb ik mezelf uit het zwarte gat getrokken en met volle moed een keuze gemaakt. Het volgende spreekwoord zat in mijn hoofd: Als de berg niet tot Mohammed komt… Ik werd strijdlustiger en had een nieuw doel in gedachten: als niemand mij in dienst wilde nemen, dan zou ik het zelf doen! Mijn grootste succes toe nu is uiteraard het starten van mijn eigen Advocatenkantoor. Na een lange weg heb ik de knoop doorgehakt en de beslissing genomen om een eigen onderneming te beginnen. Bijna 12 procent van de Nederlanders heeft een niet-westerse achtergrond, bij advocatenkantoren is dat nog geen 2 procent. In mijn werkveld zijn er dus nog minder donkere vrouwen te vinden, waardoor ik weet dat ik aan het begin van mijn carrière nu nog harder zal moeten werken dan ooit. Ik hoop dat er na mij nog velen zullen volgen! Ik wil graag meegeven, hoe cliché het ook klinkt, dat je altijd je dromen moet najagen.

Bijna 12 procent van de Nederlanders heeft een niet-westerse achtergrond, bij advocatenkantoren is dat nog geen 2 procent.Samantha Ebecilio

Er zullen altijd struikelblokken op je weg zijn, maar het is belangrijk dat je gefocust blijft op je einddoel, zodat je deze, al dan niet via een omweg, zal bereiken. Wees trots op jezelf en verloochen je idealen, opvoeding en normen & waarden niet. Op deze manier zal ook jou toekomen wat je verdient na al het harde studeren en werken!

Voor alle krachtige mannen en vrouwen onder ons:
Power People, Succes met het behalen van jullie doelstellingen!”

 


Ebecilio Advocatuur is gevestigd aan de Westblaak 31, 3012 KD Rotterdam. De praktijk richt zich op het algemene recht met een licht accent op het personen- en familierecht, jeugd(straf)recht en ondernemingsrecht. Voor meer informatie of hulp bij juridische vraagstukken, klik hier

Comments

comments

21 Comments

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close